Feiten & wetenswaardigheden

Wetenswaardigheden uit de geschiedenis en het heden van Vlieland.ONTSTAAN VAN VLIELAND

WEST-VLIELAND EN OOST-VLIELAND

GEOLOGISCHE EN GEOGRAFISCHE ONTWIKKELING

BESTUUR EN BEVOLKING

BEROEPEN, BESTAAN EN ONTWIKKELING

DORP OOST-VLIELAND

PLANOLOGIE

VUILVERWERKING

DEFENSIE

VUURTOREN

SAMENSTELLING GEMEENTERAAD

SAMENSTELLING COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS

BEVOLKINGSONTWIKKELING

OPPERVLAKTEN EN LANDSCHAPSTYPEN

WERKGELEGENHEID EN BEROEPSBEVOLKING

KERK

SCHOLEN

SOCIAAL MEDISCH

SOCIAAL CULTUREEL

OVERIGE VOORZIENINGEN

VERKEER

DE TWEE MUSEA OP VLIELAND

TOERISME

GEMIDDELDE TEMPERATUUR OP VLIELAND

ONTSTAAN VAN EB EN VLOED

BEBAKENING

OP VLIELAND HOEFT U ZICH NIET TE VERVELEN...

JACHTHAVENWandelen ... Op Vlieland kunt u naar hartelust wandelen, door de duinen, bossen en langs het strand en wad. Bij de VVV zijn routebeschrijvingen van SBB te verkrijgen. Deze wandelingen duren plm. anderhalf uur.


Fietsen ... Vlieland is een fietseiland bij uitstek. Er is zeker 25 kilometer aan fietspaden aangelegd. De VVV en de fietsverhuurbedrijven hebben verschillende routes voor u.


Watersporten ... De Waddenzee is bijzonder geschikt voor diverse takken van watersport. Wat dacht u van b.v. surfen en kanoen. Surfplanken e.d. dient men wel zelf mee te nemen. Zwemmen kunt u het beste aan het Noordzeestrand.


Midgetgolfbaan ... Vlak achter de veerdam, in het bos, ligt de midgetgolfbaan "Eldorado" een gezellige attractie voor jong en oud. "Eldorado" heeft achttien verschillende banen met verschillende moeilijkheidsfactoren.


Tennissen ... Er zijn diverse tennisbanen op Vlieland, waarop u naar hartelust een balletje kunt slaan. Denkt u er wel aan dat u van tevoren moet reserveren.


Bibliotheek ... Een regenachtige vakantiedag, of juist met een boek in de zon. Bij de bibliotheek kunt u voor de gehele vakantie een toeristenlezerskaart krijgen.


Zwembad Flidunen ... Zwemmen in de zee is op zich een hele belevenis maar u kunt natuurlijk ook in het zwembad Flidunen terecht. Het zwembad is overdekt en heeft een watertemperatuur van plm. 27 graden (indien geopend).Paardrijden ... Heerlijk is het om op een paard langs de vloedlijn te galopperen. Door de bossen en duinen zijn een keur van ruiterpaden aangelegd die u langs de mooiste plekjes van het eiland voeren.


Busrit over het eiland ... Een andere manier om het eiland te bekijken dan per fiets is per bus. Deze rit brengt u via het meest oostelijke deel van het eiland naar het westelijk deel tot "het Posthuys". Deze busritten worden echter uitsluitend als lijndienst uitgevoerd.


Bowlen/Kegelen ... Een avondje sportief uit? Wat dacht u van bowlen of kegelen in het Strandhotel Seeduyn. De bowling- en kegelbanen zijn volautomatisch. Denkt u eraan dat u de banen van te voren moet bespreken.


Historie ... Even stilstaan bij de geschiedenis van het eiland. Maakt u eens een historische wandeling door plm. 1900. Rondom en door het dorp Oost-Vlieland.

Het "Trompshuys" ... In het oudste gebouw op Vlieland, is het cultuurhistorisch museum het "Trompshuys" gevestigd, met een waardevolle collectie historische voorwerpen. Tevens worden er exposities van uiteenlopende aard gehouden.


Sauna/Solarium ... Gezonde ontspanning na een welbestede vakantiedag biedt een bezoek aan een van de sauna's op het eiland. Bij deze sauna's vindt u ook het Turks stoombad en het solarium.


Vliehors Expres ... Voor de avonturiers onder u. Een tocht over het westelijke gedeelte over het eiland per omgebouwde legertruck. U brengt een bezoek aan het reddingshuisje waar u ook nog een leuke expositie kunt bekijken.


Horeca ... Voor een gezellig hapje of drankje buitenshuis zijn er op het eiland volop mogelijkheden.


Vuurtoren ... In 1990 is de vuurtoren sinds lange tijd opengesteld voor publiek. Vanaf de toren heeft u een schitterend uitzicht over een groot gedeelte van het eiland. Een bezoek hieraan mag zeker niet aan uw vakantie ontbreken.


Excursies ... Staatsbosbeheer en het Bezoekerscentrum organiseren diverse excursies o.a. door het vogelbroedgebied de Kroonspolders. Ook de wadexcursie is zeker de moeite waard.


Nicolaaskerk ... Deze oude gerestaureerde kerk is van oorsprong een visserskerk en dateert uit 1647. In de kerk zijn veel bezienswaardigheden o.a. een kroonluchter geschonken door Michiel de Ruyter. De kerk is gedurende het seizoen onder begeleiding te bezichtigen.


Rondvaart ... Zeehondjes kijken? Diverse rondvaartbedrijven nemen u mee naar de zandbanken rondom Vlieland.


Bezoekerscentrum ... Vlieland kent een uitgebreid educatief centrum met een natuurhistorisch museum. "Het Bezoekerscentrum"; een centrum waar u zeker geweest moet zijn.


Zomeravondshow ... Gedurende het gehele zomerseizoen verzorgt de Vlielandse Fanfare een gezellige zomeravondshow. Vrijwel elke donderdag in de Dorpsstraat.


Sportvissen ... Vissen kan natuurlijk ook. Vanaf het strand, of aan de Waddenzee.


Buureilanden ... Gedurende het seizoen is het vrijwel dagelijks mogelijk de beide buureilanden, Texel en Terschelling te bezoeken.


JACHTHAVEN

De aanloophaven voor pleziervaartuigen op Vlieland is geliefd bij alle watersporters, en voorzien van de volgende faciliteiten:

Havenkantoor, supermarkt, douche- en toiletruimtes, muntwasserette en restaurant/snackbar. Stroom- en watervoorzieningen op de steigers en brandstof even buiten de haven.

Deze getijdehaven is in 2008 volledig vernieuwd en met 1/3 in oppervlak vergroot.

De haven is gelegen op het meest oostelijke gedeelte van het eiland, gunstig ten opzichte van strand, bos en duin. De loopafstand naar het dorp Oost-Vlieland bedraagt plm. 1 km.


Terug naar indexpagina